Euthanasie
Dit zijn natuurlijk momenten waar ieder baasje liever niet aan denkt. Helaas maakt het wel onderdeel uit van het houden van een huisdier. Afscheid nemen van uw dier is een moeilijke en aangrijpende beslissing. Wij proberen alles in het werk te stellen om dit toch zo sereen mogelijk te laten verlopen in de beste omstandigheden voor u en uw dier. Ook euthanasie is een vorm van dierenliefde, u kiest er namelijk voor om uw dier een waardig afscheid te geven zonder verder lijden.
De beslissing om tot euthanasie over te gaan wordt in samenspraak met de dierenarts gemaakt. Wij doen niet mee aan overhaaste beslissingen. Vooraleer wij overgaan tot euthanasie wordt de situatie eerst grondig geëvalueerd en worden alle opties benut, aangeboden en besproken.
Aangezien iedereen op zijn eigen manier afscheid neemt, wordt er op voorhand besproken wat de eigenaar juist wenst. Zo moet u hier zich geen zorgen om maken op het moment zelf. Er wordt telefonisch een afspraak gemaakt waarin wij u uitleggen hoe we te werk gaan en wat u juist kunt verwachten. Wij proberen in de mate van het mogelijke rekening te houden met uw persoonlijke wensen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld uw dier zowel in de praktijk als bij uw thuis in zijn vertrouwde omgeving laten inslapen.
We bespreken ook de opties achteraf. Zo kan u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw dier individueel of in groep te laten cremeren. Hiervoor werken wij samen met verschillende gespecialiseerde crematoria. Indien u kiest voor individuele crematie kan u ervoor kiezen om de asse van uw dier in een urne mee naar huis te nemen. Indien u graag een plukje haar of een pootafdruk wenst kunnen ook wij daarvoor zorgen.
Wij raden sterk aan dat eigenaren bij hun dier blijven gedurende het proces. Indien dit niet mogelijk is, kan u rekenen op dierenartsassistente Jiska of Geertrui die uw dier zal bijstaan. Wij nemen uitgebreid de tijd zodat u rustig op uw manier afscheid kan nemen. Indien u meerdere dieren heeft raden wij aan om ook uw andere dieren afscheid te laten nemen. Dieren kunnen ook rouwen en moeten dus ook de kans krijgen om te begrijpen wat er gebeurt. Indien u graag de rest van uw dieren wilt meebrengen als steun en toeverlaat is dit geen probleem. Ook voor hun wordt er tijd voorzien om afscheid te nemen van hun vriendje.
Hoe gaat euthanasie in zijn werk:
Allereerst wordt u dier nog eens volledig nagekeken en gecontroleerd. Hierna krijgt uw dier een voorverdoving waardoor hij rustig in uw armen in slaap kan vallen. Hierna wordt een stukje van één van de voorpoten geschoren zodat we een katheder kunnen plaatsen. Deze geeft ons toegang tot de bloedbaan. Hierna spuiten we via de katheder een overdosis slaapmiddel in. Uw dier zelf voel hier niets van, hij bevindt zich namelijk al in dromenland. De ademhaling en de hartslag vallen geleidelijk aan stil. Als het dier overleden is kunnen er soms spiertrillingen zich voordoen.