Titerbepaling en vaccinatie status


 

 

Sinds kort maken wij in onze praktijk gebruik van Vacci-check. Recentelijk is aangetoond dat de werkzaamheid van sommige vaccins langer duurt dan 1 jaar. Voor honden vaccinaties geldt dit onder andere voor ziekten zoals Distemper (CDV, Hondenziekte), Parvovirose (CPV) en Hepatitis (CAV, Besmettelijke leverziekte). Voor vaccinatie bij de kat geldt dit voor het  feline herpes virus type I, feline calici virus en het feline parvo virus (FPV). Dankzij de Vacci-check titerbepaling kunnen we uw dier op maat vaccineren. Dit houdt in dat we de hoeveelheid antilichamen (antistoffen) gaan bepalen. Dit kan door een kleine hoeveelheid bloed af te nemen. Indien uit de test blijkt dat de hond/kat over voldoende antistoffen beschikt dan moet men niet vaccineren. Indien de hoeveelheid antistoffen echter te laag is, wordt vaccinatie sterk aangeraden.

 

Vaccinatie door middel van titerbepaling kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij:

Indien men onnodige vaccinatie wilt voorkomen

Bij overgevoeligheidsreacties / allergische reacties

Dier met een onbekende voorgeschiedenis

Bij ziekte of een auto-immuunziekte

 

Opgepast !

Op deze regel zijn echter 2 uitzonderingen !

Vaccinatie tegen Kennelhoest en Leptospirose bij de hond moet nog steeds jaarlijks gebeuren ! Deze vaccins werken effectief maar 1 jaar.

 

Vaccicheck bij pups of kittens 

De eerste 24u na geboorte geeft de moeder een speciale soort melk af. Deze eerste melk wordt ook wel biest of colostrum genoemd. Colostrum is zeer rijk aan antistoffen. Door het drinken van deze melk krijgen ze een deel bescherming mee van hun moeder (= maternale immuniteit). Op het moment dat deze afweerstoffen in het bloed van de pup/kitten nog heel hoog zijn, heeft vaccineren geen zin. De immuniteit dat ze van de moeder hebben meegekregen daalt echter na een tijdje. Het is op dit moment dat men moet vaccineren. Door te titeren kunnen we het juiste moment nauwkeurig bepalen. Dit verschilt echter per dier. Sommige pups/kittens zijn op 6 weken ouderdom volledig onbeschermd, andere pas op de leeftijd van 12 weken. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen colostrum en de hoeveelheid antilichamen van de moeder. Opgelet: titerbepaling is altijd een momentopname! 

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.